top of page
35e9bb7b6f0a3ff76122cb6169f6824e_edited_edited.jpg

Shared leadership
Balans tussen vrouwen- en mannenkracht

 

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, ze zijn op veel vlakken zelfs heel verschillend. Ze kijken anders, benaderen situaties anders, reageren anders en ze zetten andere kwaliteiten in.

 

Wat zijn die andere kwaliteiten eigenlijk, die zogenaamde masculiene en feminiene kwaliteiten? En hoe kun je ze bundelen, combineren?

 

In de ervaringsworkshop ‘Shared Leadership’ onderzoeken we de verschillen, de kracht van de combinatie, de bundeling en de noodzaak van die bundeling in onze huidige tijd.

We nodigen je graag uit om deel te nemen...

Datum: Dinsdag 20 februari 2024

Locatie: Landgoed Leyduin te Vogelenzang

Tijd: 09.00 – 17.00 uur

Jouw bijdrage: € 250 pp / € 400 per duo

Begeleiding: Ingrid van Rossum & Paul Toebes,  Ernst Oosterbosch & Dieuwke Begemann

‘Het is vaak leuk om man te zijn. We lachen veel met elkaar, over elkaar en houden van wedstrijdjes maar je kunt maar beter niet je kwetsbaarheid laten zien.’

 

‘Vrouw zijn is juist kwetsbaar zijn ... ik let altijd op dat iedereen erbij is en het naar z’n zin heeft. Maar oh wee als een van ons omhoog klimt op de maatschappelijke ladder’.

 

Een fragment uit de workshop Shared Leadership, waaruit blijkt dat vrouwen en mannen  in verschillende domeinen leven, waarin de waarden en eigenschappen van een van beide seksen domineren. Elkaar kennen, weten wat je aan elkaar hebt, en dat met elkaar verbinden is vaak nog onontgonnen gebied.

 

Wij hebben de ervaringsworkshop ‘Shared Leadership’ ontwikkeld om vrouwen en mannen te helpen weer toegang te vinden tot elkaars kwaliteiten, zodat we onze natuurlijke kracht weer met elkaar kunnen verbinden. Praktisch, in situaties van alledag.

 

Noodzaak in een complexe snel veranderende wereld

De uitdagingen waar we vandaag voor staan noodzaken ons daartoe. Zowel in de wereld als in de organisaties waarin wij met elkaar samenwerken.  Onze omgeving verandert ingrijpend. Veel oude (vaak masculiene) vormen en antwoorden, zoals de focus op winst, korte termijn doelen stellen, alles willen meten, concurreren, etc.,  hebben hun langste tijd gehad. Nieuwe ontstaan, vaak als initiatief van kleine groepen mensen, en zijn nog lang niet voor iedereen tastbaar en toepasbaar. Voor ons allemaal neemt de complexiteit en onzekerheid toe en daarmee wordt nog meer een beroep gedaan op onze creativiteit en vitaliteit om hiermee om te gaan.

 

Kwaliteiten als vertrouwen op je intuïtie, je verplaatsen in de belevingswereld van anderen, omgaan met conflicten en daarbij in verbinding te blijven, worden steeds belangrijker. Het zijn ook kwaliteiten die met name tot het feminiene domein behoren, waar onze werkomgeving – zoals gezegd - sinds lange tijd wordt gedomineerd door masculiene waarden. Het toewerken naar meer balans tussen beiden, brengen de complementaire kwaliteiten tot stand die we – met elkaar verbonden – nu hard nodig hebben. Met als resultaat dat we als ‘shared’ leiders meer vitale, inclusieve en veilige samenwerkingen en plekken creëren waardoor mensen zich gezien voelen, zich thuis voelen en ieders potentieel beter tot zijn/haar recht komt om daarmee betekenisvol bij te dragen aan een sterk veranderende wereld.

 

Workshop: inspiratie en tastbaarheid

Onze workshop biedt een inspirerende aanzet daartoe. Het is een korte reis, van twee dagdelen, die deelnemers laat ervaren wat de dominantie van of het masculiene of het feminiene voortbrengt en welke persoonlijke oordelen en beeldvorming onze verbinding in de weg staat.

 

En de workshop biedt vooral ook de gelegenheid om opnieuw met elkaar kennis te maken – op een dieper niveau – waardoor we elkaars kwaliteiten weer leren zien en de gelegenheid krijgen ze met elkaar te verbinden. Zodat (persoonlijk) leiderschap vanuit die verbinding opnieuw vorm kan krijgen. En zelfs de kwaliteiten beschikbaar kan maken van ‘het schaap met de vijf poten’, dat we per definitie niet kunnen zijn als man of vrouw alleen, maar wat tegenwoordig in veel gevallen wel van ons gevraagd wordt. Hoe fijn is het als je het dan kan ‘shared’ kan doen.

bottom of page